Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

X-plose
BLOG

Webhosting: hoe werkt het en waarop moet je letten?

10/11/2022

flying-robot.png
servers---x-plose.jpg

Een website bouw je niet in een vacuüm. Met andere woorden, wie een website wil maken, heeft hiervoor een ruimte nodig. Deze ruimte is de webhosting. Het is het fundament van je website. Het is dus belangrijk dat dit goed geregeld is. Hoe werkt webhosting nu eigenlijk en welke soorten bestaan er zoal? En vooral, waarop moet je letten als je een webhosting provider en een webhostingpakket kiest?

Wat is webhosting?

Webhosting is een ruimte waar je digitale content opgeslagen wordt. Met digitale content bedoelen we de code, afbeeldingen, video en tekst van een website. Die moet namelijk ergens opgeslagen worden. Deze digitale content staat ergens op een server met toegang tot het internet. Deze server host dus je website en zorgt ervoor dat mensen jouw website via het internet kunnen bezoeken. Of het nu gaat om je eigen persoonlijke webpagina of een website van een groot bedrijf, webhosting is cruciaal voor iedereen die via een website online aanwezig wil zijn.

Bovenstaand is de definitie van webhosting, maar het is goed om te weten dat er wel meer bij komt kijken dan enkel een ruimte op een server. Zo is het logisch dat je wil dat je website 24/24 beschikbaar is voor je bezoekers. Je wil ook geen hackers die schade kunnen toebrengen aan je website. De beveiliging van de server waar je je website host en de support van de hosting provider zijn dus belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Hoe ga je van start met een website?

Om een nieuwe website te starten, is de webhosting een van de stappen ter voorbereiding om je website te beginnen bouwen. Over het algemeen ziet het voorbereidend stappenplan er zo uit:

  1. Registreer je domein. Een domeinnaam bestaat uit de naam en de extensie (zoals .be, .nl, .eu, …). De prijs hiervoor kan verschillen naargelang de populariteit van de naam en de extensie. 

  2. Een nameserver (DNS) vertaalt je domeinnaam in een IP-adres. De nameservers moeten ingesteld zijn voor je domeinnaam. Als de nameservers niet werken, is je domein niet bereikbaar en kun je via je domein ook geen e-mails ontvangen. In de meeste gevallen biedt de partij waar je je domeinnaam koopt ook de nameservers aan, maar je kunt eveneens opteren voor externe nameservers.

  3. Kies je webhosting. De digitale content van je website wordt opgeslagen op een server bij je webhosting provider. Dit kan dezelfde provider zijn als de partij van je domeinnaam en nameservers, maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn.

robot-head.png

Vraag ons vrijblijvend om meer info

Heb je een vraag of maak je graag een afspraak? Aarzel niet ons te contacteren!

Deze site werd gerealiseerd met de steun van:

flanders-logo.jpg