Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

X-plose
BLOG

De betekenis en verschillende soorten van webhosting

29/11/2022

flying-robot.png
soorten-webhosting.jpg

Webhosting is een heel breed begrip dat kan opgedeeld worden in verschillende soorten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste types van webhosting:

Shared hosting

Zoals de benaming al doet vermoeden, gaat het bij dit type om verschillende websites die door één server gehost worden. Ze delen dus een server. Handig om te weten: shared hosting is de meest gebruikte vorm van webhosting.

Vroeger gebeurde het wel eens dat een website trager kon werken als gevolg van druk websiteverkeer van een andere website die gehost wordt op dezelfde server. Tegenwoordig presteert shared hosting zeer goed & snel. 

Cloud hosting

Cloud hosting lijkt voor een stuk op shared hosting, omdat je website een server deelt met andere websites. Het verschil met shared hosting is dat je bij cloud hosting een eigen ruimte en eigen bronnen toegewezen krijgt.

Cloud hosting is duurder, maar je krijgt hiervoor doorgaans meer geheugen, opslag en verwerkingskracht in de plaats. Met cloud hosting heb je ook meer vrijheid. Je kunt zelf kiezen welk besturingssysteem en overige software je gebruikt, en dit kun je helemaal zelf beheren. Als je minder technisch bent, kun je kiezen voor een managed server. Op die manier kan hoef je je geen zorgen maken over de uptime & performantie van jouw project.

Cloud hosting is ideaal voor grote websites met veel bezoekers, net omdat het zo schaalbaar is. Ideaal als je bijvoorbeeld enkele digitale marketingcampagnes gepland hebt en dus pieken in bezoekersaantallen verwacht.

Ook als je specifieke technische vereisten hebt, is het een goede oplossing. Je kunt de server dan inrichten zoals jij het wil.

Dedicated hosting

Bij dedicated hosting huur je een fysiek webserver bij je hosting provider. Je hebt die server helemaal voor jezelf en hoeft deze dus niet te delen met andere websites.

Dit type van hosting vereist namelijk meer onderhoud en support. Eigenlijk is dedicated hosting voor de gemiddelde kmo niet nodig. Het kan wel nuttig zijn voor bedrijven met veeleisende websites of applicaties.

Webhostingpakketten vergelijken

Naast het uitkiezen van een webhostingbedrijf waarmee je wil samenwerken, dien je verder ook te kiezen uit de verschillende webhostingpakketten die een webhosting provider aanbiedt. Bij het vergelijken van webhostingpakketten is het goed om rekening te houden met de volgende aspecten:

  1. Zijn er beperkingen voor dataverkeer of schijfruimte?

  2. Hoeveel management zit in je pakket vervat?

  3. Zit e-mailhosting in je pakket?

  4. Zijn er ook diensten om je domeinnaam te registreren?

  5. Hoe zit het met de klantenservice?

Zoals je ziet, zijn er qua webhosting heel wat mogelijkheden. Als je later geen problemen wil met je online project, is het nodig dat je van bij de start kiest voor een betrouwbare webhosting provider en een webhostingpakket dat past bij je verwachtingen en bij wat je wil bereiken met je website. Neem gerust eens vrijblijvend contact op met X-plose als je hier vragen over hebt of meer informatie wil. 

robot-head.png

Vraag ons vrijblijvend om meer info

Heb je een vraag of maak je graag een afspraak? Aarzel niet ons te contacteren!

Deze site werd gerealiseerd met de steun van:

flanders-logo.jpg